- Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis overweegt te vertrekken uit Nederland, zegt topman Peter Berdowski tegen De Telegraaf.
- Hij voelt een vijandig politiek klimaat richting het fossiele bedrijfsleven.
- Volgens Berdwoski moet er eerst geld worden verdiend alvorens in vergroening kan worden geïnvesteerd.
- Lees ook: Shell breekt met Nederland: keuze voor Britse aandeelhouderswaarde schaadt geloofwaardigheid van duurzame ambities
Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis zou ervoor kunnen kiezen om uit Nederland te vertrekken. Topman Peter Berdowski van Boskalis zegt in een interview met De Telegraaf dat het bedrijf gedwongen wordt daarover na te denken als in Nederland qua internationaal zakendoen steeds meer wordt afgeweken van de Europese of internationale ontwikkeling. Eerder dit jaar maakten multinationals Shell en Unilever bekend uit Nederland te vertrekken en hun hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk te vestigen.
In het interview werd Berdowski onder andere gevraagd naar het vijandige politieke klimaat richting het fossiele bedrijfsleven. Hij zegt verantwoordelijk te zijn voor de continuïteit van de onderneming. Het schermen met een vertrek is volgens hem geen dreigement. “Maar het staat bij ons op de agenda, net als bij andere ondernemingen”, aldus de topman.
Volgens de topman is het sentiment in de richting van fossiel veranderd. Dat komt volgens hem deels omdat een bloeiend bedrijfsleven als vanzelfsprekend wordt ervaren. “Maar ook door een gebrek aan kennis in de Tweede Kamer”, aldus Berdowski. “Het zat er al aan te komen dat steenkool eruit ging, en we waren in een dialoog om op te schuiven richting duurzaam. Ik vind het zelf opmerkelijk dat gas, dat nu onderwerp is van een groot geopolitiek spel, nu op één hoop met kolen wordt geveegd.”
Hij wijst er ook op dat er eerst geld moet worden verdiend alvorens in vergroening kan worden geïnvesteerd. “Onze investeerders snappen dat we tot 2050 in een jarenlange transitie zitten.” Het bedrijf haalt nu circa een vijfde van zijn omzet uit dienstverlening aan de olie- en gasindustrie.
Berging Ever Given
Boskalis trok eerder dit jaar wereldwijd de aandacht met het lostrekken van het containerschip Ever Given dat dagenlang het Suezkanaal blokkeerde. "Doorgaans vinden bergingen discreet plaats, omdat reders er niet op zitten te wachten dat hun ellende breed uitgemeten wordt", zegt topman Berdowski daarover tegen De Telegraaf. "Wat ook meespeelt is dat iedereen zich natuurlijk vanwege corona thuis zat te vervelen. Het Nederlands elftal speelde niet lekker, de kabinetsformatie kwam niet op gang; dan is het dus ook een welkome afleiding. Er zijn zelfs computerspelletjes gemaakt van de berging."
Maar Berdwoski verwacht niet dat al die aandacht extra werk oplevert: "Bergingen komen onverwacht. Iedereen weet ons wel te vinden als dat moet. Maar de aandacht rond deze bergingsoperatie was de buitencategorie. We hebben nog nooit zoiets meegemaakt, en de kans dat dat ooit weer gebeurt is nihil."